Razstava 26. mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas v Pretorski palači v Kopru

Koper, 20. oktober – 2. november 2020

Vi ste luč sveta

Od 17. do 21. avgusta 2020 je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 26. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom: Vi ste luč sveta. Kolonije so se udeležili izbrani umetniki: Skender Bajrović, Silva Copič, Barbara Demšar, Milan Erič, Draga Davitkova Erič, Erna Ferjanič, Matej Metlikovič, Janko Orač, Viktor Šest, Breda Sturm in častni gost Veljko Toman. Z umetniki je ustvarjal tudi strokovni sodelavec slikar Lucijan Bratuš, občasno so se pridružili še Jože Bartolj ter Silva in Azad Karim.

Organizacijsko in strokovno sta kolonijo vodili voditeljica projekta Umetniki za karitas in ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen ter likovna kritičarka in stalna sodelavka kolonije in razstav Anamarija Stibilj Šajn.

Nepogrešljivi so bili tudi slikarji pomočniki Marija Efremova, Bogdan Soban in Igor Zimic. Sodeloval pa je tudi mladenič, ki rad slika in je ustvarjal pod mentorstvom Polone Kunaver Ličen. Za gostoljubje in dobro počutje ter upoštevanje korona ukrepov je poskrbela družina Vidmar iz Sinjega vrha.

Poleg naštetih, je svoja likovna dela darovalo še 40 likovnih ustvarjalcev, med katerimi izstopata Črtomir Frelih z 10 slikami šopkov cvetja in Marta Jakopič Kunaver s 50 slikami angelov.

Do koncu 26. mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas je tako nastalo 151 večjih in manjših likovnih del iz pod čopičev 57 ustvarjalcev. Ocenjena vrednost slik presega 50.000 Eur. Izkupiček prodanih del bo tokrat namenjen otrokom umetnikov, ki so zaradi letošnje »korona situacije« ob dohodek, ki je potreben za preživljanje družine. Pomoč se bo izvajala v kontekstu programa Posvojitev na razdaljo.

Razstava se v torek, 20. oktobra, iz Sinjega vrha seli v Pretorsko palačo v Kopru. Načrtovano slavnostno otvoritev smo bili žal, zaradi trenutne epidemiološke situacije v državi, primorani odpovedati. Toda, kljub temu, bodo ob upoštevanju vseh sprejetih ukrepov, slike postavljene na ogled in pripravljene na prodajo, vse do 2. novembra.

PRISRČNO VABLJENI, da si vzamete nekaj trenutkov in si v krogu svojih bližnjih ali čisto v miru, sami, razstavo ogledate ter si izberete katero izmed teh čudovitih del!

Pripravila: Marjana Plesničar Jezeršek, poslovna sekretarka ŠK Koper, gsm 031 393 666, e-pošta marjana.plesnicar@gmail.com; Škofijska karitas Koper, Solkan, Skalniška 1; http://karitas-kp.rkc.si; https://www.facebook.com/karitas.koper